Varicela (Vărsatul-de-vânt)

Varicela (Vărsatul-de-vânt)

Cauze și simptome

Varicela este o boală provocată de virusul Varicella zoster. Cândva, era o experiență a copilăriei pe care nu o rata aproape nimeni. Acum însă este mult mai rar întâlnită în Statele Unite, datorită vaccinării anti-varicelă pe scară largă.

La copii, de obicei varicela debutează cu o erupție care dă senzație de mâncărime, apare în zona capului și apoi se extinde pe trunchi și pe alte zone ale corpului. Ulterior, erupția se intensifică și apar pustule – care pot fi prezente inclusiv în interiorul gurii, nasului, gâtului și vaginului. Pustulele formează o crustă și dispar în decurs de aproximativ 10-14 zile. La adulți, primele simptome de varicelă pot fi febra și starea de oboseală, care durează câteva zile înainte de apariția erupției pe piele. Și copiii pot acuza febră și stare de oboseală, pe lângă erupție.

Persoanele care au făcut varicelă riscă, mai târziu în viață, să facă zona zoster – o boală care apare când virusul Varicella zoster este reactivat. Rareori se întâmplă ca vaccinarea anti-varicelă să determine și îmbolnăvirea ulterioară cu zona zoster.

Transmitere

Varicela este o boală foarte contagioasă. Aproximativ 90% din persoanele non-imune din locuința unui bolnav de varicelă vor face, la rândul lor, această boală.

Varicela se transmite prin secreții infectate ale tractului respirator, picături infectate împroșcate din căile respiratorii și fluid din pustule. O persoană poate răspândi boala chiar cu o zi sau două înainte ca erupția de pe piele să devină vizibilă, iar bolnavul rămâne contagios până când pustulele formează acea crustă deasupra și nu mai conțin fluid.

Tratament și îngrijiri

Nu există leac pentru varicelă. Îngrijirile se limitează, de obicei, la medicamente care calmează durerea și tratamente topice pentru erupția care dă senzație de mâncărime, pustule și cruste.

În cazurile grave de varicelă, se pot administra medicamente antivirale pentru a schimba cursul bolii. De obicei, acestea le sunt administrate – relativ rapid după debutul bolii – persoanelor predispuse la complicații (copii bolnavi și femei însărcinate).

Complicații

De obicei, varicela este o boală destul de ușoară la copii, care în general nu fac complicații. Este posibil însă ca în anumite cazuri să se producă infecții bacteriene secundare, legate de leziunile de pe piele. Alte posibile complicații sunt pneumonia și complicațiile neurologice. Categoriile de vârstă cele mai predispuse la complicații sunt copiii sub 1 an, orice persoană cu vârsta de peste 15 ani și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Dacă o femeie însărcinată e infectată, situația poate fi riscantă pentru mamă, pentru dezvoltarea sarcinii și apoi pentru copilul nou-născut.

Vaccinuri disponibile și campanii de vaccinare

Comitetul de Consiliere pentru Practici de Imunizare din SUA recomandă administrarea a două doze de vaccin anti-varicelă, pentru majoritatea copiilor. Prima doză se administrează în jurul vârstei de 1 an, iar a doua, în jurul vârstei de 4-6 ani. O singură doză de vaccin reduce riscul de îmbolnăvire cu varicelă cu 70-90%, iar administrarea celei de-a doua doze reduce riscul și mai mult.

Vaccinul contra varicelei este un vaccin viu atenuat, ca urmare nu este recomandat persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Este disponibil ca vaccin singular, dar și ca o componentă a vaccinului MMRV (anti-rujeolă, oreion, rubeolă și varicelă).

Vaccinul anti-varicelă a fost adăugat în schema de imunizare pentru copii în 1995. Doza de rapel a fost adăugată în 2006.

Există cazuri când indivizi vaccinați contra varicelei fac totuși această boală, dar este vorba despre cazuri foarte ușoare, prin comparație cu formele bolii pe care le fac indivizii nevaccinați.

În SUA, nu toate statele raportează numărul de cazuri de varicelă către Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), așa încât este dificil de spus cu exactitate câte cazuri anuale de varicelă se produc în această țară. Înainte de introducerea vaccinului anti-varicelă se considera însă că se infectau anual aproximativ 4 milioane de persoane. Studiile asupra efectelor vaccinării administrate în două doze, în anumite zone, au constatat că incidența bolii a scăzut cu aproximativ 90% față de perioada anterioară vaccinărilor.

Sursa: http://www.historyofvaccines.org/content/articles/chickenpox-varicella

Boli prevenibile