Tuberculoza

Tuberculoza

Simptome și cauze

Tuberculoza este o boală provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis.

Printre simptomele de tuberculoză acută se numără tusea care durează câteva săptămâni, cu eliminare de spută (mucus) sau sânge, febră, transpirații nocturne și dureri în piept.

Există situații în care persoanele infectate cu bacilul tuberculozei nu prezintă simptome. Acestea sunt cazuri de tuberculoză latentă, care pot evolua în forme active. Există însă persoane cu tuberculoză latentă care nu fac niciodată și forma activă a bolii.

Transmitere

Bacteriile care provoacă tuberculoza se transmit prin intermediul picăturilor infectate eliminate de aparatul respirator, atunci când persoanele bolnave tușesc, strănută sau chiar vorbesc. O persoană neinfectată riscă să inhaleze aceste picături contaminate, care îi ajung în plămâni și astfel îi infectează organismul.

Persoanele cu tuberculoză latentă nu răspândesc în jur bacteria care provoacă această boală.

Tratament

Majoritatea cazurilor de tuberculoză pot fi tratate cu succes. Persoanele diagnosticate cu această boală sunt tratate cu antibiotice și alte medicamente care omoară sau mențin sub control bacilul tuberculozei. De obicei, tratamentul durează câteva luni.

Persoanele cu tuberculoză latentă pot fi tratate cu antibiotice, pentru a se asigura că boala nu se va activa și în cazul lor.

În ultimii ani, câteva tulpini de tuberculoză au dezvoltat rezistență la antibiotice. Aceste cazuri sunt mai dificile și necesită tratamente mai costisitoare care, în plus, pot avea efecte secundare grave. Fiindcă tuberculoza rezistentă la medicație se vindecă extrem de dificil, e important să se asigure prevenția acestei boli.

Complicații și mortalitate

Deși ruta de infectare cu tuberculoză este respiratorie, iar principalele simptome sunt tot de natură respiratorie, bacilul tuberculozei se poate răspândi în organism, infectând și alte zone, cum ar fi oasele și creierul.

Netratată, boala activă poate fi fatală. Aproximativ 3% din persoanele cu TBC netratat mor. Cifra este mult mai mare în cazul celor care sunt infectate și cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Aproximativ 18% din persoanele cu infecție activă de TBC și infecție HIV riscă să moară.

Infecția activă cu TBC are o rată de mortalitate mai mare în rândul copiilor mici, mai predispuși să facă grave complicații ale tuberculozei, cum ar fi meningita tuberculoasă (infectarea meningelui – stratul de celule care învelește creierul).

În 2014, s-au îmbolnăvit de tuberculoză 9,6 milioane de persoane. Aproximativ 1,5 milioane de persoane, dintre care aproximativ 140 000 de copii, au murit de tuberculoză. Aproximativ o treime din populația lumii suferă de tuberculoză latentă.

Vaccinuri disponibile și campanii de vaccinare

Vaccinul contra bacilului Calmette–Guérin (BCG) este folosit în cadrul programelor naționale de vaccinare din țările unde există numeroase cazuri de TBC. Vaccinul nu îi protejează pe copii de boala pulmonară cauzată de bacteria TBC, nici nu împiedică infecția latentă cu TBC să se agraveze și să se transforme într-o formă activă a bolii, însă previne câteva complicații serioase ale TBC la copii, cum ar fi meningita tuberculoasă. În general, vaccinul BCG nu este utilizat pentru adulți, iar vaccinarea copiilor nu împiedică răspândirea bolii.

Vaccinul BCG este în uz din 1921. Mulți cercetători fac acum eforturi să dezvolte un vaccin mai eficient împotriva tuberculozei. Comunitatea științifică speră să dezvolte un vaccin care să prevină infectarea cu TBC, ceea ce ar reduce povara uriașă pe care o reprezintă această boală la nivel mondial și, în egală măsură, ar diminua riscurile de transmitere a bacteriei TBC.

Recomandări pentru vaccinare

În țările cu numeroase cazuri de TBC, vaccinul BCG este administrat sugarilor la scurt timp după naștere. Nu se recomandă vaccinarea cu BCG a sugarilor infectați cu HIV.

În țările cu foarte puține cazuri de TBC, sugarilor li se poate recomanda vaccinul BCG dacă riscă să fie expuși infecției cu TBC – de pildă, dacă în locuința copilului respectiv trăiește și un adult cu infecție activă cu TBC.

Source: http://www.historyofvaccines.org/content/articles/tuberculosis

Boli prevenibile