Tetanosul

Tetanosul

Tetanosul este o boală infecțioasă provocată de o bacterie, Clostridium tetani, iar în absența tratamentului poate fi o boală mortală. Bacteria, care pătrunde în organism, este responsabilă de producerea unei toxine care provoacă contracturi musculare dureroase, în principal la nivelul cefei și al abdomenul. Boala poate provoca și grave probleme respiratorii, spasme musculare severe, convulsii și paralizie. Simptome secundare: contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom. Recuperarea completă în urma tratamentului, poate dura luni de zile.

Tetanosul diferă de alte boli prevenibile prin vaccinare fiindcă nu se răspândește prin contactul direct cu persoană infectată. Bacteriile care provoacă boala se găsesc cel mai frecvent în pământ, praf sau bălegar și pătrund în organism prin leziuni ale pielii, de obicei răni produse de tăieturi sau înțepături.  Cel mai frecvent, simptomele apar dupa 14 zile de la infectare, perioada de incubație poate dura între 3-21 de zile.

Vaccinul DTPa (difterie, tetanos și pertussis acelular) oferă protecție încă din primele luni de viață.  Se recomandă vaccinarea cu DTPa a bebelușilor sănătoși, cu câte o doză administrată la vârsta de 2, apoi 4 și 11 luni, plus încă o doză de rapel administrată la vârsta de 6 si 14 ani. Pentru mai multe detalii accesează https://cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare

Vaccinarea de rapel conține o concentrație completă de vaccin anti-tetanos și concentrații mai scăzute de vaccin anti-difteric și anti-pertussis (împotriva tusei convulsive).

Fiindcă imunitatea scade cu timpul și adulții trebuie să primească o doză de rapel de vaccin anti-tetanos odată la 10 ani, pentru a-și asigura protecția. Pentru adulții cărora încă nu le-a fost administrat vaccinul DTPa, cel mai simplu este să se administreze acest vaccin în locul următoarei doze de rapel pentru vaccinul anti-tetanos. Doza de DTPa poate fi administrată chiar mai devreme de împlinirea termenului de 10 ani, așa încât pentru adulți ar fi o idee bună să discute cu medicul despre soluția ideală pentru situația lor specifică.

Mai multe detalii aici  https://www.who.int/immunization/diseases/tetanus/en/

Iniţiative, Vaccinarea de rapel a adulților