Tetanos

Tetanos

Ce este tetanosul?

Tetanosul este o boală infecțioasă provocată de o bacterie. Când această bacterie invadează organismul, produce o toxină care provoacă niște contracturi musculare dureroase. Infecția cu tetanos afectează în principal ceafa și abdomenul. Tetanosul se mai numește popular și „fălcariță”, fiindcă adesea provoacă o contractură musculară care blochează musculatura gâtului și a mandibulei bolnavului, îngreunând deschiderea gurii și deglutiția (înghițitul). Boala poate provoca și probleme respiratorii, spasme musculare severe, convulsii și paralizie. Recuperarea completă poate dura luni de zile. Dacă este lăsat netratat, tetanosul poate fi o boală mortală.

Tetanosul diferă de alte boli prevenibile prin vaccinare fiindcă nu se răspândește prin contactul cu o persoană infectată. Bacteriile care provoacă boala se găsesc cel mai frecvent în pământ, praf și bălegar – și pătrund în organism prin leziuni ale pielii, de obicei răni produse de tăieturi sau înțepături.

Cine se îmbolnăvește de tetanos?

Cu toții trebuie să ne protejăm de tetanos. Vaccinul DTPa (difterie, tetanos și pertussis acelular) poate preveni tetanosul la copiii mici. Se recomandă vaccinarea cu DTPa a bebelușilor sănătoși, cu câte o doză administrată la vârsta de 2, apoi 4 și 6 luni, plus încă o doză de rapel administrată când copiii au între 15 și 18 luni. Un nou rapel DTPa este recomandat copiilor cu vârste între 4 și 6 ani.

Fiindcă imunitatea la tetanos scade cu timpul, copiii mai mari trebuie să primească un nou vaccin DTPa. Acest rapel conține o concentrație completă de vaccin anti-tetanos și concentrații mai scăzute de vaccin anti-difteric și anti-pertussis (împotriva tusei convulsive). Vaccinul DTPa este recomandat tuturor copiilor cu vârste între 11-18 ani, preferabil de administrat preadolescenților care merg la medic pentru un consult de rutină în jurul vârstei de 11 sau 12 ani.

Primele simptome ale bolii: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire.

Simptome ulterioare: spasme musculare severe, contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom.

Fiindcă imunitatea la tetanos scade cu timpul, și adulții trebuie să primească o doză de rapel cu vaccin anti-tetanos o dată la 10 ani, pentru a-și asigura protecția. Pentru adulții cărora încă nu le-a fost administrat vaccinul DTPa, cel mai simplu este să se administreze acest vaccin în locul următoarei doze de rapel pentru vaccinul anti-tetanos. Doza de DTPa poate fi administrată chiar mai devreme de împlinirea termenului de 10 ani, așa încât pentru adulți ar fi o idee bună să discute cu medicul despre soluția ideală pentru situația lor specifică. Asigură-te că și tu, și copilul tău sunteți protejați de tetanos cu ajutorul vaccinului.

Sursa: http://www.vaccines.gov/diseases/tetanus/index.html#

Boli prevenibile