Pertussis (tusea convulsivă)

Pertussis (tusea convulsivă)

Ce este pertussis (tusea convulsivă)?

Pertussis, cunoscută de obicei sub denumirea de „tuse convulsivă”, este o boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de un tip de bacterie. Pertussis este o boală exclusiv umană, care se răspândește numai de la o persoană la alta. De obicei, persoanele infectate răspândesc boala prin tuse sau strănut, când se află la mică distanță de alte persoane, care inhalează astfel bacteria ce provoacă pertussis.

Simptomele de pertussis apar de obicei în decurs de 7-10 zile de la expunerea la agentul infecțios, dar uneori pot trece și 6 săptămâni până la apariția lor. Pertussis poate provoca accese de tuse severe, vomismente și tulburări de somn. Se poate solda cu scădere în greutate, incontinență urinară, fracturi ale coastelor și leșin provocat de tusea violentă. Deși bolnavul rămâne adesea epuizat după un acces de tuse, se simte relativ bine între două astfel de accese. Tusea apare tot mai frecvent și se agravează pe măsură ce boala avansează, accesele de tuse apărând mai frecvent în timpul nopții. Boala poate avea forme mai blânde, lipsite de sunetele specifice ale acestui tip de tuse (denumită popular și „tuse măgărească”), la copiii, adolescenții și adulții care au fost vaccinați. Cum simptomele pot să difere și să semene mult cu simptomele unei simple răceli în primele faze ale bolii, e posibil ca bolnavii – copii și adulți în egală măsură – să nu știe că suferă de tuse convulsivă și astfel să îi infecteze și pe sugarii cu care vin în contact.

Cine se îmbolnăvește de pertussis (tuse convulsivă)?

Oricine riscă să se îmbolnăvească de pertussis, dar boala îmbracă formele cele mai severe la bebeluși, în special în primele luni de viață, înainte de administrarea vaccinului anti-pertussis. Aproximativ jumătate din copiii cu vârsta sub 1 an, care fac această boală, trebuie să fie spitalizați. Dintre bebelușii spitalizați cu pertussis, 1 din 4 face pneumonie (o infecție pulmonară), 1 sau 2 din 100 fac convulsii și 1 sau 2 din 100 mor.

Până la 5 din 100 de preadolescenți, adolescenți și adulți cu pertussis sunt spitalizați. Dintre acești pacienți, până la 2 din 100 sunt diagnosticați cu pneumonie. Cele mai frecvent întâlnite complicații într-un studiu asupra adulților bolnavi de pertussis au fost:

 • Scădere în greutate (33%)
 • Pierderea controlului asupra vezicii urinare (incontinență) (28%)
 • Leșin (6%)
 • Fracturi ale coastelor, provocate de accesele severe de tuse (4%)

De obicei, simptomele de început ale bolii, care pot dura una sau două săptămâni, sunt:

 • Secreții nazale
 • Febră nu foarte mare (în general, de nivel minim pe toată durata bolii)
 • Accese de tuse ocazionale, ușoare
 • Apnee – o pauză în respirație (la sugari)

Pe măsură ce boala progresează, pot să apară simptomele tradiționale de pertussis, printre care se numără:

 • Accese severe de tuse, numeroase și rapide, urmate de un sunet specific, strident
 • Vomismente
 • Stare de epuizare (oboseală extremă) după accesele de tuse

Accesele de tuse pot dura până la 10 săptămâni sau chiar mai mult.

Cum se poate preveni pertussis?

În mod deosebit este important ca femeile însărcinate să își facă vaccinul DTPa în al treilea trimestru de sarcină, astfel încât să-și formeze anticorpi și apoi să transmită această formă de protecție și fătului. Anticorpii ajută la protejarea nou-născuților imediat după naștere și până când vor fi suficient de mari pentru a li se administra propriul vaccin DTPa, la vârsta de două luni.

Vaccinarea cu DTPa (în formula adecvată vârstei) este foarte importantă și pentru orice persoană care stă în preajma sugarilor. Chiar și copiii și adulții complet vaccinați se pot infecta cu pertussis. Dacă ai grijă de un sugar sau mai mulți, consultă-te cu medicul tău ca să afli cum e cel mai bine să procedezi în această situație.

Sursa: http://www.vaccines.gov/diseases/pertussis/#

Boli prevenibile