Întrebări frecvente
-
Cum putem fi siguri că vaccinurile nu provoacă probleme pe termen lung?
Ar fi lipsit de simţ practic să urmărim timp de mai mulţi ani copiii vaccinaţi, monitorizându-le starea de sănătate pe termen lung. Pe de altă parte, dacă am refuza să le administrăm noi vaccinuri copiilor care ar putea beneficia de ele, pentru ca în acest timp să realizăm respectivele studii pe termen lung, ar fi un gest lipsit de etică. O abordare mai practică o reprezintă monitorizarea bolilor şi a factorilor care le produc.
Oamenii de ştiinţă fac deja eforturi susţinute ca să identifice factorii de risc ce pot provoca boli precum cancerul, atacurile cerebrale, afecţiunile cardio-vasculare şi bolile autoimune, cum ar fi lupus sau artita reumatoidă. S-au făcut deja mii de studii referitoare la sute de potenţiali factori de risc. Dacă vaccinurile ar fi fost identificate ca factori de risc de către oricare dintre aceste studii, am fi aflat imediat acest lucru. Până acum, nu a fost cazul.
Se cunosc deja parametrii de siguranţă ai fiecărui vaccin, datorită studiilor clinice derulate înainte de autorizarea produsului respectiv, dar şi datorită milioanelor de doze de vaccin administrate după autorizarea vaccinului. De asemenea, ştim că nu există motive biologice plauzibile că să considerăm că vaccinurile ar putea provoca efecte serioase pe termen lung. Pe baza a peste 50 de ani de experienţă în domeniul vaccinurilor, putem spune că probabilitatea ca un vaccin să provoace probleme neaşteptate pe termen lung este extrem de scăzută.
În plus, fiecare vaccin este în permanenţă monitorizat, pentru siguranţă maximă. Dacă s-ar detecta o problema neaşteptată, s-ar lua imediat măsurile corespunzătoare.
Exemplu: Primul vaccin contra infecţiei cu rotavirus a fost autorizat în 1998. În cursul anului care a urmat, sistemele de monitorizare (ca de exemplu VAERS) au dezvăluit că, în cazul copiilor care fuseseră vaccinaţi, un anumit tip de blocaj intestinal numit invaginaţie intestinală, ce apărea într-o măsură ceva mai mare decât ar fi fost de aşteptat să apară în mod întâmplător. Fiind un fenomen prea rar pentru a fi detectat în timpul studiilor clinice, a devenit evident abia după ce fuseseră vaccinaţi milioane de copii. După ce problema a fost detectată, vaccinul a fost imediat retras de pe piaţă.
(La ora actuală sunt disponibile două noi tipuri de vaccin contra infecţiei cu rotavirus. Niciunul dintre acestea nu s-a mai dovedit a fi asociat cu fenomenul de invaginaţie intestinală, nici măcar după efectuarea unor studii detaliate.)
-
Dacă toţi prietenii copilului meu sunt vaccinaţi, nu va fi şi copilul meu protejat, datorită imunizării grupului? De ce mai trebuie să-mi supun copilul unor factori de risc vaccinându-l, dacă toţi copiii din jurul lui au fost deja vaccinaţi?
-
De ce au copiii nevoie de atât de multe doze din anumite vaccinuri?
-
Ce conţin vaccinurile ?
-
Nu cumva unele dintre aceste substanţe sunt toxice?
-
Un copil poate face o anumită boală chiar şi dupa ce a fost vaccinat contra ei ?
-
Un copil poate face o anumită boală chiar din cauza vaccinului contra bolii respective, care i-a fost administrat?
-
Un număr atât de mare de vaccinuri nu suprasolicită sistemul imunitar al unui copil?
-
Există mame care susţin că, după vaccinare, copiii lor au făcut autism. Dacă autismul nu a fost provocat de vaccinuri, cum puteţi explica totuşi această situaţie?
-
De ce folosiţi expresii de tipul „Datele actuale sugerează că nu există nicio asociere între vaccinuri şi autism…”? De ce nu puteţi spune, pur şi simplu, „Vaccinurile nu provoacă autism!” Dacă afirmaţiile dvs. n-ar suna atât de vag, poate ar fi mai credibile.