Informații legate de vaccinarea antigripală pentru angajaţii din sistemul de sănătate

Informații legate de vaccinarea antigripală pentru angajaţii din sistemul de sănătate

Știai că…?

 • Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC), Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare (ACIP) și Comitetul Consultativ pentru Practicile de Controlare a Infecțiilor din Sistemul de Sănătate (HICPAC) din SUA recomandă ca toți lucrătorii din domeniul sănătății din SUA să își facă anual vaccinul antigripal.
 • Printre lucrătorii din domeniul sănătății se numără (dar fără a se limita la) medicii, asistentele medicale, infirmierele, terapeuții, tehnicienii medicali, personalul din serviciile medicale de urgență, personalul din serviciile de stomatologie, farmaciștii, personalul de laborator, personalul care se ocupă de autopsii, studenții la Medicină și persoanele care fac cursuri de pregătire în domeniul medical, personalul contractual non-angajat de instituția medicală respectivă și diverse persoane (cum ar fi clericii, nutriționiștii, menajerele, spălătoresele, agenții de pază, personalul de întreținere a echipamentelor, personalul administrativ, personalul contabil și voluntarii) care nu sunt direct implicate în îngrijirea pacienților, dar riscă să se expună unor agenți infecțioși care pot fi transmiși către sau preluați de la personalul medical și pacienți.

De ce să te vaccinezi?

 • Gripa poate fi o boală gravă, cu consecințe serioase, cum ar fi spitalizarea sau chiar decesul. Oricine se poate îmbolnăvi grav de gripă, inclusiv persoanele care altfel sunt sănătoase.
 • Te poți molipsi de gripă de la pacienții sau colegii care au această boală.
 • Dacă te îmbolnăvești de gripă, poți să îi molipsești și pe alții, chiar dacă tu nu te simți rău.
 • Vaccinându-te, te protejezi nu numai pe tine, ci și familia de acasă și pacienții cu care lucrezi.

Câți lucrători din domeniul sănătății s-au vaccinat în sezonul anterior de gripă?

 • Vaccinarea antigripală de la începutul sezonului 2014–15 în rândul personalului medical s-a realizat într-un procent de 64,3%, similar cu procentul de vaccinări antigripale de la începutul sezonului 2013–14 (62,9%).
  • În cele două sezoane anterioare, procentul vaccinării antigripale a crescut cu 9–12% de la începutul sezonului până la finalul acestuia.
 • În funcție de ocupație, vaccinarea antigripală la început de sezon a atins cel mai mare procent în rândul farmaciștilor (86,7%), asistentelor medicale calificate / medicilor asistenți (85,8%), medicilor (82,2%), infirmierelor (81.4%) și altor categorii de personal medical (72,0%).
  • Vaccinarea antigripală a atins cele mai scăzute procente în rândul personalului administrativ și non-medical de susținere (59,1%), al personalului asistent și auxiliar (46,6%).
 • În funcție de locul de muncă, vaccinarea antigripală la început de sezon a înregistrat cel mai mare procent în rândul personalului medical care lucrează în spitale (78,7%).
  • Vaccinarea antigripală a înregistrat cel mai scăzut procent în rândul personalului medical care lucrează în instituții unde pacienții sunt internați pentru îngrijiri pe termen lung (54,4%).
 • Vaccinarea antigripală la început de sezon a fost mai ridicată în rândul personalului medical din instituții unde angajatorii au solicitat (85,8%) sau au recomandat (68,4%) vaccinarea, față de personalul din instituțiile unde angajatorii nu au avut o politică sau o recomandare clară cu privire la vaccinul antigripal (43,4%).
 • În rândul personalului medical care nu a intenționat să își administreze vaccinul antigripal în acest sezon de gripă, cel mai frecvent motiv raportat pentru nevaccinare a fost că, după părerea persoanelor respective, vaccinul antigripal nu este eficient. Al doilea motiv ca frecvență, în rândul celor raportate, a fost că persoanele respective nu considerau că este necesar să își facă vaccinul antigripal.

Sursa: http://www.cdc.gov/flu/healthcareworkers.htm

Pentru medici