Febra galbenă

Febra galbenă

Ce este febra galbenă?

Febra galbenă este o boală gravă, provocată de virusul febrei galbene. Se răspândește prin înțepătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată. Boala există în anumite zone din Africa și America de Sud, dar vaccinul împotriva febrei galbene poate preveni îmbolnăvirea.

Febra galbenă poate să provoace:

  • Febră și stare generală de rău, asemănătoare cu cea provocată de gripă
  • Icter (îngălbenirea pielii sau a ochilor)
  • Insuficiența ficatului, a rinichilor, a aparatului respirator și a altor organe
  • Vomismente cu sânge
  • Moartea

De obicei, persoanele bolnave de febră galbenă trebuie spitalizate.

Cine se îmbolnăvește de febră galbenă?

Marile zone de risc pentru îmbolnăvirea cu febră galbenă sunt regiunile tropicale din Africa, America Centrală și de Sud. În anumite țări nu există cazuri de febră galbenă raportate – fie datorită unui nivel mare de acoperire și protejare a populației, prin vaccinarea împotriva acestei boli, fie din cauza monitorizării ineficiente a situației reale din teren.

Cum se poate preveni febra galbenă?

La ora actuală, există un singur vaccin acoperit de Normele Internaționale de Sănătate (International Health Regulations – IHR) formulate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2005, care impun ca vaccinarea să fie făcută în exclusivitate cu produse aprobate de OMS.

 

Vaccinul contra febrei galbene este administrat numai în centrele de vaccinare aprobate. După ce îți faci vaccinul, trebuie să ți se înmâneze un Certificat Internațional de Vaccinare (un card galben) care a fost validat de respectivul centru de vaccinare. Certificatul devine valid la 10 zile după administrarea vaccinului și este valabil timp de 10 ani. Ai nevoie de acest card, ca dovadă a vaccinării, ca să poți intra în anumite țări.

Vaccinul contra febrei galbene este recomandat următoarelor categorii:

  • Persoane cu vârsta de cel puțin 9 luni, care călătoresc sau locuiesc într-o țară care impune vaccinarea contra febrei galbene pentru anumiți călători. Consultă-te cu medicul tău.
  • Persoane cu vârsta de cel puțin 9 luni, care călătoresc într-o țară care nu impune vaccinarea contra febrei galbene, dar e situată într-o zonă unde se știe că există risc de îmbolnăvire. Consultă-te cu medicul tău.
  • Dacă urmează să călătorești sau locuiești o perioadă mai îndelungată în zone endemice ale febrei galbene, trebuie să primești o doză de rapel cu vaccinul contra febrei galbene, după 10 ani. Acest vaccin poate fi administrat simultan cu majoritatea celorlalte vaccinuri.

Consultă-te cu medicul tău sau accesează secţiunea noastră  de travel ca să afli mai multe despre cerințele impuse călătorilor în diverse țări sau ca să găsești cel mai apropiat centru de vaccinare aprobat. Ai grijă să discuți despre traseul călătoriei tale cu medicul sau asistenta medicală, înainte să ți se administreze vaccinul contra febrei galbene.

Sursa: WHO. International & Travel Health 2012

 

Boli prevenibile