Difteria

Difteria

Ce este difteria?

Difteria este o boală respiratorie cauzată de o bacterie care provoacă formarea unei membrane groase în interiorul gâtului.

Simptomele de difterie sunt:

  • Instalarea treptată a senzației de gât inflamat și dureros
  • Febră scăzută

Boala poate provoca probleme respiratorii, insuficiență cardiacă și chiar moartea.

Difteria se răspândește de la o persoană la alta prin tuse și strănut.

Cine se îmbolnăvește de difterie?

Deși este o boală rar întâlnită în țările dezvoltate datorită programelor de vaccinare inițiate deja de mult timp, difteria încă există în toată lumea. În anii 1990, în câteva țări est-europene au izbucnit epidemii majore de difterie.

Cum se poate preveni difteria?

Cu toții trebuie să ne protejăm de difterie. În lume încă se produc câteva mii de cazuri de difterie pe an. Înainte de administrarea vaccinului anti-difteric, în Statele Unite se înregistrau în medie peste 175 000 de cazuri în fiecare an. De când sunt disponibile aceste vaccinuri însă, numărul de cazuri de difterie a scăzut cu peste 99,9%.

Vaccinarea anti-difterică se face, de obicei, sub forma unui triplu vaccin numit DTP sau DTPa. În România, copiii și adolescenții cu vârsta de până la 14 ani sunt vaccinați conform Programului Național de Vaccinare. Cum anatoxina tetanosului și anatoxina difterică pot fi administrate în doze de rapel o dată la 10 ani, nu există motive pentru administrarea unui vaccin anti-difteric monovalent. În anumite țări au început să se introducă și doze de rapel pentru adulți, care conțin și vaccinul anti-pertussis acelular (DTPa).

Surse:

[1] Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (13 ed) Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S. Public Health Foundation 2015

[2] WHO. International & Travel Health 2012

[3] Ministerul Sanatatii, Directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Adresa nr 20802/27.03.2015 privind Programul National de Vaccinare

Boli prevenibile