Difteria

Difteria

Este o boală infecțioasă severă, provocată de Corynebacteriumdiphtheriae diptheria, o bacterie ce determină formarea unei membrane groase în interiorul gâtului. Boala poate provoca probleme respiratorii, insuficiență cardiacă și chiar deces.

Boala se poate transmite de la o persoană la alta prin tuse și strănut sau prin leziuni cutanate. Primele simptome apar la nivelul gâtului și a căilor respiratorii superioare, iar din cauza toxinei pe care bacteria o elimină, sunt afectate organe vitale.

Difetria este o boală care pune viața în pericol și care afectează preponderent copiii preșcolari și copiii de vârstă școlară, rata estimată  a îmbolnăvirilor  fiind de:

  • 5-10% pentru populația generală
  • Până la 20% pentru pacienții cu vârstă sub 5 ani sau cu vârstă peste 40 de ani

Simptomele de difterie sunt:

  • Instalarea treptată a senzației de gât inflamat și dureros
  • Febră scăzută

Deși este o boală rar întâlnită în țările dezvoltate datorită programelor de vaccinare inițiate deja de mult timp, difteria încă există în toată lumea. În anii 1990, în câteva țări est-europene au izbucnit epidemii majore de difterie.

Prevenție activă prin vaccinare

Înainte de administrarea vaccinului anti-difteric, în Statele Unite se înregistrau în medie peste 175 000 de cazuri în fiecare an. De când sunt disponibile aceste vaccinuri însă, numărul de cazuri de difterie a scăzut cu peste 99,9%.

Vaccinarea anti-difterică se face, de obicei, sub forma unui triplu vaccin numit DTP sau DTPa. În România, copiii și adolescenții cu vârsta de până la 14 ani sunt vaccinați conform Programului Național de Vaccinare. Cum anatoxina tetanosului și anatoxina difterică pot fi administrate în doze de rapel o dată la 10 ani, nu există motive pentru administrarea unui vaccin anti-difteric monovalent. În anumite țări au început să se introducă și doze de rapel pentru adulți, care conțin și vaccinul anti-pertussis acelular (DTPa).

Mai multe referinte https://www.who.int/immunization/diseases/diphtheria/en/

Iniţiative, Vaccinarea de rapel a adulților