De ce să ne vaccinăm? Pentru a proteja oamenii care nu pot face asta!
(Ted Talk: Puterea imunităţii colective)

De ce să ne vaccinăm? Pentru a proteja oamenii care nu pot face asta!
(Ted Talk: Puterea imunităţii colective)

Cercetătoarea în boli infecţioase Romina Libster ne explică un lucru foarte important: Vaccinurile nu sunt de fapt o alegere personală!

Cum ajută vaccinurile la prevenirea bolilor, chiar şi pe cei care nu au fost încă vaccinaţi? Conceptul se numeşte „imunitate colectivă”, adică vaccinarea în masă într-o comunitate, astfel încât lanţul infectării este rupt.

Romina Libster (Ted Talk: Puterea imunităţii colective) explică cum un virus poate devasta o întreagă comunitate nevaccinată. Foarte des, cei mai mulţi bolnavi la pat, în carantină, sunt cei mai tineri şi vulnerabili pacienţi ai societăţii. Din acest motiv, ea are un mesaj urgent pe care îl transmite tuturor celor care consideră vaccinarea o decizie personală: nu este viaţa ta cea care atârnă în balanţă. Vaccinarea este o responsabilitate a întregii comunităţi. De aceea, fiecare vaccin contează!

„Te-ai întrebat vreodată pe cine protejăm în momentul în care ne vaccinăm?”, întreabă Libster, apoi continuă: „oamenii vaccinaţi nu se protejează doar pe ei înşişi, ci îi protejează indirect şi pe oamenii din comunitate care nu sunt vaccinaţi”. Chiar şi cele mai protejate comunităţi au o minoritate vulnerabilă – cei tineri, cei bătrâni şi cei bolnavi – cei ale căror sisteme  imunitare nu pot face faţă virusului inactiv care se află în doza unui vaccin. Astfel, se va crea un fel de scut protector care va preveni contactul cu boala.

Oamenii nevaccinaţi pe care îi vedeţi în infografice nu sunt doar teoretici. Ei sunt nepoţii şi nepoatele noastre, copiii noştri

Când majoritatea oamenilor dintr-o comunitate sunt vaccinaţi, populaţia capătă un statut numit „imunitate colectivă”. Dar limita pentru imunitatea colectivă variază în funcţie de boală şi depinde de agentul patogen şi de răspunsul sistemului imunitar la vaccin. „Dacă procentul populaţiei într-o comunitate vaccinată este sub această limită, boala se va răspândi cu mai multă libertate şi poate genera o explozie a bolii în comunitate. Chiar şi bolile care au fost controlate la un moment dat pot apărea din nou.

Aceste lucruri sunt reale. Protejaţi oamenii adevăraţi. „Oamenii nevaccinaţi pe care îi vedeţi în infografice nu sunt doar teoretici”, spune Libster. „Aceşti oameni sunt nepoţii şi nepoatele noastre, copiii noştri, care pot fi prea tineri pentru a primi primul lor vaccin. Ei sunt părinţii nostri, rudele noastre, cunoştinţele noastre, care pot fi bolnavi sau se află sub un tratament care le scade sistemul de apărare.” Chiar şi un individ sănătos, vaccinat, se poate baza pe imunitatea colectivă fără să îşi dea seama, deoarece, uneori, vaccinurile nu sunt eficiente 100%. „Toţi aceşti oameni depind aproape în exclusivitate pe imunitatea colectivă pentru a fi protejaţi împotriva bolilor”, completează Libster.

https://www.ted.com/talks/romina_libster_the_power_of_herd_immunity?language=ro#t-201462

Adulţi tineri