COVID-19 – Recomandări de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

COVID-19 – Recomandări de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Pentru a încetini răspândirea virusului COVID-19, mai multe ţări din întreaga lume au luat la începutul lunii martie a acestui an măsuri cu importante implicaţii economice şi sociale, printre care suspendarea cursurilor în şcoli, închiderea mai multor afaceri, anularea evenimentelor sportive sau interzicerea părăsirii domiciliului în mod nejustificat.

Tot atunci, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ‎Tedros Adhanom, a propus o listă de 6 măsuri implementabile la nivel mondial:

  1. Sporirea, instruirea şi desfăşurarea forţei de muncă dedicată asistenţei medicale şi sănătăţii publice;
  2. Implementarea unui sistem de diagnosticare a fiecărui caz suspect la nivel comunitar;
  3. Amplificarea producţiei, a capacităţii şi a disponibilităţii testelor;
  4. Identificarea, adaptarea şi echiparea clădirilor care pot fi folosite pentru tratarea şi izolarea pacienţilor;
  5. Dezvoltarea unui plan concis şi a unor proceduri pentru introducerea în carantină a contacţilor;
  6. Canalizarea eforturilor guvernelor către suprimarea şi controlul COVID-19.

“Măsurile de relaxare nu înseamnă şi sfârşitul epidemiei”

Pe 22 aprilie, după aproape două luni de la implementarea măsurilor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi după evaluarea acestora, Tedros Adhanom a atras atenţia că ridicarea restricţiilor trebuie realizată într-o manieră prudentă:

“Am discutat anterior despre factorii pe care toate ţările trebuie să îi ia în calcul înainte de ridicarea restricţiilor. Dorim să subliniem din nou că relaxarea acestora nu înseamnă şi sfârşitul epidemiei în vreuna dintre acele ţări. Încheierea acesteia va necesita un efort susţinut atât individual, cât şi din partea comunităţilor şi guvernelor, pentru a continua suprimarea şi controlarea acestui virus mortal. Aşa-numitele măsuri de izolare pot contribui la reducerea epidemiei în ţările afectate, dar nu sunt suficiente şi pentru a o stopa definitiv. Toate ţările au datoria de a identifica, testa, izola şi îngriji fiecare caz în parte, dar şi de a depista fiecare contact”.

“Nu comiteţi nicio greşeală!”

Potrivit OMS, rapoartele la nivel mondial arată o îmbunătăţire generală a situaţiei, însă acestea arată că există în continuare pericolul ca epidemia să afecteze grav Africa, America de Sud şi Centrală şi Estul Europei.

“Majoritatea focarelor din Vestul Europei par să fie stabile în acest moment sau în scădere. Totuşi, chiar dacă numărul de cazuri este scăzut, observăm un trend crescător la ţările din Africa, America Centrală şi de Sud, dar şi în Estul Europei. Multe dintre ţări se află abia în faza incipientă a epidemiei, iar unele dintre acestea se confruntă chiar cu o reizbucnire a acesteia. Nu comiteţi nicio greşeală, încă mai avem un drum lung de parcurs! Virusul va rămâne printre noi multă vreme de acum încolo. Nu încape îndoială că ordinele de izolare la domiciliu şi celelalte măsuri de distanţare socială au reuşit cu succes să suprime transmiterea în multe dintre ţările afectate. Însă, virusul rămâne în continuare extrem de periculos. Dovezile indică faptul că mare parte din populaţia mondială este susceptibilă de îmbolnăvire, iar asta înseamnă că epidemia poate reizbucni cu uşurinţă în orice moment. […]

Au început testele pentru descoperirea terapiilor de tratare a COVID-19

Totodată, liderul OMS a vorbit şi despre eforturile făcute pentru sprijinirea ţărilor cele mai afectate, dar şi a cercetătorilor care caută în aceste săptămâni un tratament pentru COVID-19:

“Salutăm progresul accelerat şi validarea testărilor pentru identificarea anticorpilor împotriva COVID-19, care ne ajută să înţelegem mai bine felul în care infecţia se răspândeşte în rândul populaţiei. OMS asigură suport tehnic, ştiinţific şi financiar cercetărilor din întreaga lume destinate dezvoltării unui ser epidemiologic. […] Până în prezent, peste 100 de ţări s-au alăturat Solidarity Trial, programul de evaluare a terapiilor pentru tratarea COVID-19, iar 1200 de pacienţi au fost selectaţi aleatoriu din primele 5 ţări. Ne aşteptăm ca peste 600 de spitale să fie pregătite să recruteze pacienţi. Cu cât acest lucru se va întâmpla mai repede, cu atât mai rapid vom avea şi rezultate”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a promovat şi un set de reguli individuale pe care persoanele din întreaga lume trebuie să le urmeze pentru a reduce riscurile infectării cu noul coronavirus:

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun;
  • Distanţarea socială;
  • Evitarea atingerii propriei feţe;
  • Acoperirea nasului şi a gurii în timpul tusei şi a strănutului;
  • Solicitarea de ajutor medical la constatarea unor simptome precum febră, tuse sau dificultăţi respiratorii;
  • Informarea constantă din surse oficiale despre evoluţia pandemiei.

Pentru a rămâne conectaţi la evoluţia pandemiei COVID-19 la nivel local, puteţi accesa site-ul https://stirioficiale.ro/informatii, iar pentru a urmări situaţia la nivel global urmăriţi actualizările publicate pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: https://www.who.int/.

Ştiri , , , , , , , , , , , , , , , , ,