Constanta se alatura campaniei Vaccinarea salveaza vieti

Constanta se alatura campaniei Vaccinarea salveaza vieti

In cadrul conferintei de presa organizata astazi, 28 mai, la Primaria Constanta cu ocazia lansarii campaniei de informare si educare “Vaccinarea salveaza vieti”, autoritatile  publice impreuna cu reprezentatii Directiei de Sanatate Publica locala si initiatorii campaniei au formulat o opinie comuna  in ceea ce priveste nevoia de informare corecta, bazata pe dovezi medicale.

Principalele declaratii:
  • “Sunt un sustinator al vaccinarii ca act medical si al legii vaccinarii, cu conditia implicarii specialistilor. Intr-o problema atat de importanta ca vaccinarea trebuie sa lasam specialistii sa vorbeasca. Copiii mei sunt vaccinati si sunt dusi la medicul de familie periodic. Eu si sotia nu ne informam de pe internet, mergem la medici si avem incredere in parerea lor. Daca noi in Constanta ne vaccinam, trebuie sa-i convingem si pe turisti ca este important sa se gandeasca la sanatatea publica,” a declarat Decebal Fagadau, Primarul Municipiului Constanta.
  • “Vaccinarea a ajuns pe agenda Primului Ministru, iar implicarea este  una directa in rezolvarea situatiei aparute ca urmare a epidemiei de rujeola. In momentul de fata responsabilitatea noastra in primul rand este sa asiguram dozele de vaccin necesare. Poate trebuie sa incepem sa stimulam oamenii sa mearga sa se vaccineze inainte de a-i sanctiona. Mai trebuie sa si informam oamenii, iar statul are obligatia sa informeze corect si transparent. Cred insa ca este nevoie de un efort comun, de implicarea tuturor, in principal al medicilor de familie”, a declarat Tibor Pentek, Consilier de Stat, Guvernul Romaniei.
  • “Este momentul sa ne intrebam de ce acum 10 ani aveam acoperire 95%. Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga toata lumea este ca noi ne asumam responsabilitatea asigurarii sanatatii copiilor si a comunitatii. Noi, cei care  lucram in sanatate, in administratia publica, locala sau nationala, avem obligatia sa facem ceva. Nu trebuie sa-i blamam pe cei care nu-si vaccineaza copii, mai degraba sa ii informam corect, astfel incat sa poata lua decizii in deplina cunostinta, intelegand si riscurile la care se expun. In momentul de fata intre 5- 7% refuza vaccinarea, iar  30% nu se prezinta. Acest segment are nevoie de informare si acest lucru se poate intampla doar cu sprijinul medicilor de familie”, a declarat  Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte, Societatea Romana de Microbiologie, Consilier personal al Ministrului Sanatatii.
  • “In Constanta rata de vaccinare este peste media tarii.  Vaccinarea este un demers esential pentru sanatatea publica, iar legea vacinarii trebuie sa se bazeze pe niste premise reale si sa asigure stocurile necesare de vaccin. Am avut sincope in aprovizionare, dar acestea s-au rezolvat. Chiar am ajutat si alte judete,” a declarat Conf. Univ. Dr. Dina Constantin, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa.
  • “Milioane de vieti sunt salvate prin vaccinare. Este un adevar incontestabil. Acoperirea vaccinala se poate obtine doar la copiii care sunt inscrisi la medicul de familie. E important sa inscriem copiii la medicul de familie. Constanta este ferita de epidemia de rujeola, acoperirea vacinala fiind de peste 90% . Chiar si asa, a existat o situatie in care am avut trei cazuri intr-o comunitate, la trei generatii, cu totii neavand certificate de nastere si nefiind inscrisi la medicul de familie. Preventia, supravegherea si raportarea sunt esentiale pentru sanatatea publica”, a declarat Dr. Suzan Ibram, Sef Compartiment Supraveghere Control Boli Transmisibile, Directia de Sanatate Publica Constanta.
  • “Preventia este in obiectul de activitate al medicului de familie. Medicul de familie isi cunoaste pacientul de la nastere pana la maturitate si cred ca poate avea succes in a-l convinge ceea ce este bine sau nu pentru sanatate. In  practica de zi cu zi nu m-am lovit de refuzuri la vaccinare”,a declarat Dr. Laura Condur, Presedinte, Societatea Romana de Medicina Familiei, Filiala Constanta.
Campania “Vaccinarea salveaza vieti” s-a desfasurat si in alte orase din Romania.

Vedeti aici:

Iniţiative, Vaccinarea Salveaza Vieti