Campania “Vaccinarea salvează vieţi” ajunge la Bacău
In cadrul conferintei de presa organizata astazi, 14 mai, la Centrul de Afaceri “Mircea Cancicov” din Bacau, cu ocazia lansarii campaniei de informare si educare “Vaccinarea salveaza vieti”, autoritatile publice impreuna cu reprezentatii Directiei de Sanatate Publica locala si initiatorii campaniei au formulat o opinie comuna in ceea ce priveste nevoia de informare corecta, bazata pe dovezi medicale. Medicii de familie din judetul Bacau, prezenti la conferinta, au tras un semnal de alarma vis a vis de refuzul din ce in ce mai crescut al parintilor in ce priveste vaccinarea, considerand necesar ca acestia sa parcurga istoria medicala si sa vada ce sechele si traume pot aparea in absenta vaccinarii.
Principalele declaratii:
- “Cred in rationamentul medicinei moderne, acela de profilaxie, pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Fac parte dintr-o categorie de parinti care crede in vaccinare si vaccinuri. Daca vrem sa avem o societate sanatoasa trebuie sa incepem sa ne informam corect si sa avem incredere in specialisti,” a declarat Cosmin Necula, Primarul Municipiului Bacau.
- “La nivelul judetului Bacau, ca in fiecare an, am celebrat de curand Saptamana Europeana a Vaccinarii si am transmis prin toate canalele de informare mesajul “Vaccinarea protejeaza sanatatea in fiecare etapa a vietii”. Imunizarea presupune sanatate si conduce la comunitati sanatoase,” a declarat Dr. Mihaela Arim, Director Executiv, Direcţia de Sănătate Publică Bacău.
- “Acoperirea vaccinala este una buna in judetul Bacau, intre 80% si 90%, cu mici diferente intre urban si rural, iar acest lucru a reusit sa ne ofere protectie mai ales acum, in plina epidemie de rujeola. La nivelul judetului, la copiii de peste cinci ani si chiar mai mari, refuzul parintilor este pe primul loc intre motivele de nevaccinare, urmat de contraindicatiile medicale si neprezentarea,” a declarat Dr. Anca Dancau, Sef Compartiment Supraveghere si Control Boli Transmisibile, Directia de Sanatate Publica Bacau.
- “Populatia refuza cu mare usurinta vaccinarea. Medicii de familie informeaza constat despre beneficiile vaccinarii si riscurile ce pot aparea in absenta ei. La nivel national, exista resurse de informare corecte si complete ce pot fi accesate, ” a declarat Dr. Anca Deleanu, Presedinte, Societatea Natională de Medicina Familiei, Filiala Iasi.
- “Medicii se vaccineaza. Este un adevar si o practica constanta in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Acesti specialisti sunt in masura sa informeze despre procesul de vaccinare si vaccinuri. Spun asta pentru ca sursele de informare sunt extrem de importante. Asa cum alegem cea mai buna gradinita pentru copil trebuie sa alegem corect si pentru sanatatea lui, ” a declarat Dr. Ioana Dinu, Director Medical, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.
- “Cei care se opun vaccinarii copiilor lor nu detin informatii corecte. Curentul antivaccinist ar trebui sa se uite cu atentie in istorie si sa studieze evolutia epidemiilor ce au facut ravagii. Deficientele in aprovizionarea cu vaccin sunt stiute, insa recomandarea de vaccinare ramane una ferma. O parte dintre motivele pentru care parintii au refuzat vaccinarea ROR si pe care le-am identificat in practica de zi cu zi sunt cele religioase si informarea gresita de pe internet, ” a declarat Dr. Marilena Caliman, SNMF Bacau.
Din cauza vremii nefavorabile evenimentul “Impreuna crestem obiceiuri sanatoase” nu a mai avut loc in parcul Cancicov. Insa, echipa MiniArtShow alaturi de autoritati, medici si jurnalisti le-au facut o bucurie copiilor din Centrul de primire in regim de urgenta (DGASPC) Bacau, organizandu-le un spectacol interactiv si concursuri cu premii.
Îniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie şi beneficiind de sprijinul Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, campania şi-a propus să informeze corect folosind dovezi ştiinţifice şi expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave.
“Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile. Pentru început campania se va desfăşura în cele trei oraşe, însă ne dorim să putem ajunge în cât mai multe comunităţi până la finalul anului. Este datoria noastră să informăm corect şi transparent şi să contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președinte Asociația Pro Imunizare.
Studiile de specialitate demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Comparativ cu perioada prevaccinală, statisticile Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC http://www.immunize.org/catg.d/p4037.pdf) evidenţiază o scădere considerabilă a numărului de cazuri de boală ce pot fi prevenite prin vaccinare. Având şi sprijinul Coaliţiei România Sănătoasă, campania “Vaccinarea salvează vieţi” foloseşte resurse oficiale de informare oferite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. (http://insp.gov.ro/sites/cnepss/resurse-imc-vaccinare/)