HPV (Human Papilloma Virus)

HPV (Human Papilloma Virus)

Vaccinul anti-HPV (Human Papilloma Virus): Informaţii de interes general
Cine ar trebui să-şi facă vaccinul anti-HPV?

Vaccinarea anti-HPV e recomandată pentru preadolescenţi, fete şi băieţi cu vârsta de 11-12 ani. Toţi preadolescenţii au nevoie de vaccinul anti-HPV ca să poată fi protejaţi de infecţiile cu HPV care pot să provoace cancer.

– Adolescenţii şi tinerii adulţi care nu au început sau nu au terminat seria de vaccinuri anti-HPV au nevoie de vaccinare HPV.

– Adolescenţii şi femeile tinere pot să facă vaccinul până la împlinirea vârstei de 27 de ani, iar bărbaţii ar trebui să-l facă până la împlinirea vârstei de 22 de ani.

– Adolescenţii sau bărbaţii tineri care fac sex cu alţi bărbaţi sau au sistemul imunitar slăbit ar trebui să facă vaccinul anti-HPV până la împlinirea vârstei de 27 de ani.

– Persoanele transgen trebuie să facă vaccinul anti-HPV tot până la împlinirea vârstei de 27 de ani.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CDC) recomandă administrarea a două doze de vaccin anti-HPV la vârsta de 11-12 ani, cu un interval de cel puţin 6 luni între doze, ca protecţie contra tipurilor de cancer provocate de infecţiile cu virusuri papiloma umane (HPV).

– Prima doză este, de obicei, recomandată în jurul vârstei de 11-12 ani.

– A doua doză de vaccin trebuie administrată la 6-12 luni după prima.

– Vaccinarea cu această serie de două doze poate începe la vârsta de 9 ani, mergând până la 14 ani.

Adolescenţii şi tinerii adulţi care încep seria de vaccinări mai târziu, la vârste între 15 şi 26 de ani, au nevoie de trei doze de vaccin anti-HPV ca să se protejeze împotriva infecţiilor cu HPV care pot să provoace cancer.

– Adolescenţii cu vârste între 9-14 ani care au primit deja două doze de vaccin anti-HPV, administrate la mai puţin de 5 luni distanţă între ele, au nevoie şi de o a treia doză.

– Vaccinarea cu trei doze este recomandată pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, cu vârste între 9-26 de ani.

Cine nu trebuie să facă vaccinul anti-HPV?

Spune-i medicului tău dacă ai alergii severe. Există anumite persoane care nu ar trebui să facă vaccinul anti-HPV. Printre acestea se numără:

– Persoanele care au prezentat la un moment dat reacţii alergice care le-au pus viaţa în pericol, declanşate de orice ingredient al vaccinului anti-HPV, sau reacţii alergice la o doză anterioară de HPV.

– Persoane alergice la drojdia de bere (Gardasil şi Gardasil 9).

Vaccinurile anti-HPV sunt sigure pentru copiii cu afecţiuni uşoare – care prezintă, de pildă, febră nu foarte mare, sub 38,3˚C, răceli, rinoree sau tuse. Persoanele cu afecţiuni moderate sau grave trebuie să aştepte până când starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte.

Cât de eficiente sunt aceste vaccinuri?

Vaccinarea anti-HPV funcţionează extrem de bine. Testele clinice au demonstrat că vaccinurile asigură aproape 100% protecţie contra precancerelor şi, pentru Gardasil şi Gardasil 9, contra negilor genitali.

– Din 2006, de când vaccinul a fost recomandat pentru prima dată, s-a înregistrat o reducere semnificativă a infecţiilor cu HPV.

– Cercetările au demonstrat că a scăzut numărul de adolescenţi şi tineri adulţi care prezintă negi genitali.

– În alte ţări, precum Australia, unde există o acoperire mai largă a vaccinării anti-HPV, vaccinul anti-HPV a redus şi numărul cazurilor de de precancer cervical în rândul tinerelor femei.

– De asemenea, numărul cazurilor de negi genitali a scăzut drastic în rândul tinerilor adulţi din Australia, de când a fost introdus vaccinul anti-HPV.

Vaccinul anti-HPV oferă protecţie de lungă durată contra infecţiilor cu HPV şi a bolilor produse de HPV.

– 10 ani de date demonstrează că vaccinarea anti-HPV oferă protecţie de lungă durată.

– Nu există dovezi care să sugereze că vaccinul anti-HPV şi-ar pierde, cu timpul, capacitatea de a proteja.

Ce efecte secundare poate avea vaccinarea?

Vaccinurile, ca orice medicament, pot avea şi efecte secundare. Multe persoane care îşi fac vaccinul anti-HPV nu suferă niciun fel de efecte secundare. Altele raportează însă efecte secundare uşoare, cum ar fi o uşoară tensiune în braţ, în locul unde a fost administrat vaccinul.

Cele mai frecvent întâlnite efecte secundare ale vaccinului anti-HPV sunt de obicei uşoare. Printre ele se numără:

– Durere, roşeaţă sau edem (umflătură) pe braţ, la locul înţepăturii.

– Febră

– Durere de cap sau senzaţie de oboseală

– Senzaţie de greaţă

– Dureri musculare sau articulare

Accese scurte de leşin şi simptome conexe (cum ar fi mişcările spasmodice) se pot produce după orice procedură medicală, inclusiv după administrarea unui vaccin. Dacă persoana căreia i se administrează vaccinul stă jos sau întinsă, apoi îşi menţine poziţia timp de aproximativ 15 minute după administrarea vaccinului, scad riscurile de leşin şi respectiv accidentare în urma căderii.

În situaţii foarte rare, după vaccinare se pot produce reacţii alergice severe (anafilactice). Persoanelor care prezintă alergii severe la oricare dintre componentele unui vaccin nu trebuie să li se administreze vaccinul respectiv.

 

Sursa: CDC.gov

Boli prevenibile