Febra tifoidă

Febra tifoidă

Informaţii generale

Febra tifoidă este o boală care pune în pericol vieţile oamenilor, provocată de bacteria Salmonella Typhi. În fiecare an, se estimează că în Statele Unite apar 5.700 de cazuri. În cele mai multe (până la 75%), boala e contractată în timpul călătoriilor în străinătate. Febra tifoidă încă este o boală răspândită în ţările în curs de dezvoltare, unde afectează aproximativ 21,5 milioane de persoane în fiecare an.

Febra tifoidă poate fi prevenită şi, de obicei, se poate trata cu antibiotice. Dacă intenţionaţi să călătoriţi zone cu potenţial risc, trebuie să vă informaţi cu privire la febra tifoidă şi paşii care trebuie făcuţi pentru a vă proteja.

Cum se răspândeşte febra tifoidă?

Salmonella Typhi trăieşte numai în organismul uman. Persoanele care suferă de febră tifoidă au în organism această bacterie – în sânge şi în tractul intestinal. În plus, un număr mic de persoane, numite purtători, îşi revin după febra tifoidă, dar continuă să fie purtători ai bacteriei. Atât persoanele bolnave, cât şi purtătorii împrăştie Salmonella Typhi prin fecale (scaun).

Poţi să faci febră tifoidă consumând alimente sau băuturi care au intrat în contact cu o persoană care poate împărştia Salmonella Typhi sau dacă apa din sistemul de canalizare, contaminată cu bacteria Salmonella Typhi, intră în contact cu apa pe care o bei sau cu care speli alimentele pe care le consumi. Ca urmare, febra tifoidă este mai răspândită în zone ale lumii unde spălatul pe mâini e mai puţin frecvent, iar apa prezintă riscuri crescute de a fi contaminată cu apă de canalizare.

După ce o persoană ingerează Salmonella Typhi, bacteria se multiplică şi se răspândeşte în sânge. Organismul reacţionează cu febră, dar şi alte semne şi simptome.

Vaccinare
Administrarea vaccinului

Dacă vei călători într-o ţară în care febra tifoidă e o boală comună, e bine să faci vaccinul contra acestei boli. Consultă un medic sau o clinică specializată în probleme legate de călătorii, ca să discuţi ce opţiuni ai, referitoare la vaccinare.

Reţine că trebuie să-ţi administrezi vaccinul cu cel puţin 1-2 săptămâni (în funcţie de tipul de vaccin) înainte să pleci în călătorie, pentru ca vaccinul să aibă timp să-şi facă efectul. Vaccinurile contra febrei tifoide îşi pierd eficienţa după câţiva ani. Dacă ai mai făcut acest vaccin în trecut, consultă medicul ca să vezi dacă e timpul să ţi se administreze o doză de rapel. Administrarea de antibiotice nu previne febra tifoidă, ci ajută doar la tratarea bolii.

În ce locuri din lume te poţi îmbolnăvi de febră tifoidă?

Febra tifoidă este o boală răspândită în cele mai multe părţi ale lumii, cu excepţia regiunilor industrializate ca Statele Unite, Canada, Vestul Europei, Australia şi Japonia. Ca urmare, dacă veţi călători în ţări în curs de dezvoltare, trebuie să vă gândiţi să vă luaţi măsuri de precauţie. Alte zone de risc includ Asia de Est şi Sud-Est, Africa şi Caraibe, America Centrală şi de Sud.

Cum poţi să eviţi febra tifoidă?

Două acţiuni de bază te pot proteja de febra tifoidă:

  1. Evită consumul de alimente şi băuturi care prezintă riscul de a fi contaminate
  2. Fă-ţi vaccinul contra febrei tifoide

Poate că sună surprinzător, dar monitorizarea alimentelor şi băuturilor consumate în timpul călătoriei este la fel de importantă ca şi administrarea vaccinului. Şi asta pentru că vaccinurile nu au eficienţă 100%. Evitarea consumului de alimente riscante te poate proteja şi de alte boli, cum ar fi diareea călătorului, holera, dizenteria şi hepatita A.

„Fierbe, prelucrează termic, curăţă de coajă sau nu mânca!”

– Dacă bei apă, cumpără apă îmbuteliată sau fierbe apa, lăsând-o să clocotească timp de 1 minut înainte s-o bei. Apa cu bule îmbuteliată e mai sigură decât apa plată.

– Cere băuturi fără gheaţă – cu excepţia cazului în care gheaţa e făcută din apă îmbuteliată sau apă fiartă şi răcită. Evită acadelele şi îngheţatele cu arome, care ar putea să fie preparate cu apă contaminată.

– Consumă alimente care au fost preparate termic temeinic şi mănâncă-le cât încă sunt fierbinţi, aburinde.

– Evită legumele crude şi fructele care nu pot fi cojite. Legumele precum salata verde se contaminează uşor şi sunt foarte greu de spălat temeinic.

– Când mănânci fructe sau legume care pot fi curăţate de coajă, curăţă-le chiar tu. Dar mai întâi spală-te pe mâini cu săpun! Şi nu consuma şi cojile!

– Evită alimentele şi băuturile vândute pe stradă, la tarabe. E un mediu în care alimentele sunt greu de păstrat în condiţii de igienă şi mulţi călători se îmbolnăvesc din cauza alimentelor cumpărate de la vânzătorii ambulanţi.

Sursa: https://www.cdc.gov/typhoid-fever/

 

Boli prevenibile