Asociatia Pro Imunizare lanseaza, la Constanta, campania nationala de informare ,,Protejeaza-ti copilul impotriva gripei!”

Asociatia Pro Imunizare lanseaza, la Constanta, campania nationala de informare ,,Protejeaza-ti copilul impotriva gripei!”

  • Campania isi propune sa informeze grupurile de parinti si publicul general despre gripa si beneficiile directe ale vaccinarii antigripale asupra sanatatii copiilor si adolescentilor.
  • Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infectiilor este extrem de ridicata in randul copiilor (peste 20-30% anual).

La inceputul sezonului gripal 2019-2020, Asociatia Pro Imunizare lanseaza o noua campanie nationala de informare privind protectia copiilor si adolescentilor prin vaccinarea antigripala. Campania include o serie de evenimente organizate la nivel national in parteneriat cu autoritatile locale, primul dintre ele fiind o masa rotunda desfasurata joi, 17 octombrie, la Constanta, in prezenta primarului Municipiului Constanta Decebal Fagadau.

Reprezentanti ai autoritatilor locale, profesionisti din domeniul sanatatii si reprezentanti din domeniul educatiei preuniversitare si universitare au discutat si identificat solutii optime care permit protejarea comunitatilor locale impotriva gripei prin promovarea vaccinarii antigripale a copiilor si adolescentilor.

Importanta pregatirilor pentru sezonul gripal 2019/2020 si a colaborarii tuturor actorilor relevanti a fost subliniata de primarul Municipiului Constanta.

“Statisticile au aratat ca in sezonul trecut Constanta a fost printre judetele cel mai afectate de gripa. Vreau sa le atrag atentia celor care sunt parinti: vaccinati-va copiii! Sezonul gripal este abia la inceput, asadar mai aveti timp sa va adresati medicului de familie, sa cereti toate informatiile de care aveti nevoie si sa va programati la vaccinare, pentru a fi in siguranta,” a declarat primarul Constantei, Decebal Fagadau.

Fiecare sezon de gripa are propriile particularitati, boala afectand diferit adultii si copiii. Vaccinarea antigripala ramane insa cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de imbolnavire cu gripa, protejand persoana vaccinata fata de virusurile gripale care circula in sezonul respectiv.

“Asigurarea unei igiene corespunzatoare si evitarea contactului cu persoanele bolnave sunt utile dar ele nu sunt sufieciente pentru a impiedica imbolnavirea de gripa in randul copiilor si adolescentilor. Singura metoda activa, eficienta de prevenire a imbolnavirii este vaccinarea antigripala, iar in Romania avem acum produse vaccinale tetravalente asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor si adolescentilor: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, si vaccinul injectabil”, a declarat prof. dr Ioan Gherghina, expert din partea Asociatiei Pro Imunizare.

Gripa este o boala respiratorie infectioasa, acuta care se poate raspandi rapid si este determinata de tipuri diferite de tuplini virale, care se schimba in fiecare an. In tarile Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) estimeaza ca intre 15.000 si 70.000 de oameni mor in fiecare an din cauza complicatiilor gripei. In Romania, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infectii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe fata de sezonul precedent.

,,Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infectiilor este extrem de ridicata in randul copiilor (peste 20-30% anual). Gripa este responsabila pentru un numar mare de spitalizari, specialistii afirmand ca cele mai multe dintre acestea se numara in randul copiilor sub 5 ani. Rolul medicului de familie este esential. Luand in calcul toate aceste date, noi recomandam insistent tuturor parintilor sa se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea copiilor”, a declarat Zitta Popa, Presedinte al Asociatiei medicilor de familie Tomis-Constanta.

Acesta este cel de-al 9-lea an in care Asociatia Pro Imunizare organizeaza campanii de informare cu privire la pericolul imbolnavirii cu gripa si modalitatile in care poate fi combatuta aceasta. Asociatia Pro Imunizare va continua seria evenimentelor de informare a publicului printr-o suita de evenimente locale.

 

Iniţiative, Protejeaza-ti copilul de gripa