Asociația Pro Imunizare aduce, la Ploiesti, campania nationala de informare „Protejeaza-ti copilul impotriva gripei!”

Asociația Pro Imunizare aduce, la Ploiesti, campania nationala de informare „Protejeaza-ti copilul impotriva gripei!”

  • Campania isi propune sa informeze grupurile de parinti si publicul general despre gripa si beneficiile directe ale vaccinarii antigripale asupra sanatatii copiilor si adolescentilor.
  • Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infectiilor este extrem de ridicata in randul copiilor (peste 20-30% anual).

Asociatia Pro Imunizare continua campania nationala de informare privind protectia copiilor si adolescentilor prin vaccinarea antigripala cu o conferinta desfasurata la Ploiesti, in prezenta Primarului Adrian Dobre. La eveniment au mai participat reprezentanti ai autoritatilor locale cu atributii in domeniile sanatatii si educatiei.

,,Preventia este un lucru foarte bun iar atunci cand vorbim de categorii de persoane extrem de vulnerabile, pe de-o parte vorbim de persoanele varstnice dar vorbim si despre copii si elevi , in cazul carora decizia este la nivelul parintilor. Sa nu uitam un aspect – copiii sunt in colectivitate, fie ca vorbim de cresa, gradinita, scoli sau liceu. Sunt in colectivitati unde propagarea acestui fenomen poate fi mult mai mare. Cu toate eforturile pe care noi, ca autoritati, le facem, ca de exemplu masurile de igienizare, totusi acest risc persista si atunci rugamintea e ca parintii, profesorii, si formatorii de opinie din zona aceasta sa achieseze la ideea de preventie. Preventia e mult mai buna pentru copii dar si daca vorbim de costuri , preventia este mult mai putin costisitoare“, a declarat primarul municipiului Ploiesti, Adrian Dobre.

Participantii – profesionisti din domeniile sanatatii si educatiei – au discutat pe tema metodelor de protejare a comunitatilor locale impotriva gripei, concluzia unanima fiind aceea ca vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta si sigura metoda de protectie impotriva acestei boli.

Fiecare sezon de gripa are propriile particularitati, boala afectand diferit adultii si copiii. Adolescentii si copiii reprezinta o categorie de populatie extrem de vulnerabila, din perspectiva imbolnavirii cu gripa. De aceea , vaccinarea in cazul acestora a fost ferm recomandata de specialistii in domeniul sanatatii prezenti la intalnire.

“Sunt multe aspecte de care trebuie tinut cont atunci cand vorbim despre imunitate, mai ales in cazul adolescentilor si a copiilor. Singura metoda activa, eficienta de prevenire a imbolnavirii este vaccinarea antigripala, iar in Romania avem acum produse vaccinale tetravalente asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor si adolescentilor: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, si vaccinul injectabil”, a declarat dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Gripa este o boala respiratorie infectioasa, acuta care se poate raspandi rapid si este determinata de tipuri diferite de tuplini virale, care se schimba in fiecare an. In tarile Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) estimeaza ca intre 15.000 si 70.000 de oameni mor in fiecare an din cauza complicatiilor gripei. In Romania, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infectii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe fata de sezonul precedent.

Acesta este cel de-al 9-lea an in care Asociatia Pro Imunizare organizeaza campanii de informare cu privire la pericolul imbolnavirii cu gripa si modalitatile in care poate fi combatuta aceasta. Asociatia Pro Imunizare va continua seria evenimentelor de informare a publicului.

Iniţiative, Protejeaza-ti copilul de gripa