Adulți cu boli cronice: Vaccinarea

Adulți cu boli cronice: Vaccinarea

Imunizarea prin vaccin nu se limitează doar la copii. Vaccinurile le sunt recomandate și adulților, pentru a evita să se îmbolnăvească și să răspândească anumite boli. Vaccinurile sunt importante în special pentru cei cu boli cronice, care riscă să facă mai multe complicații ale unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Vezi recomandările dacă suferi de aceste boli cronice:

Diabet

Diabetul

Bolile de inimă

Bolile de plămâni

 

Vaccinarea reprezintă un pas important în protejarea adulților împotriva unor boli grave, uneori chiar mortale. Chiar dacă ai fost vaccinat(ă) cu niște ani în urmă, e posibil ca protecția asigurată de anumite vaccinuri să scadă sau ca virușii sau bacteriile contra cărora te-ai vaccinat să se modifice, astfel încât rezistența ta să nu mai fie acum la fel de mare. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, crește riscul să contractezi anumite boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, dar care pot să apară din cauza vârstei, a jobului, a hobby-urilor, a călătoriilor sau a stării tale generale de sănătate.

Cdc.gov recomandă ca toți adulții să își facă următoarele vaccinuri:

  • Vaccinul antigripal în fiecare an, pentru a se proteja contra gripei de sezon. Pentru mai multe informaţii despre gripă, accesaţi stopgripa.ro.
  • Vaccinul TD o dată la fiecare 10 ani, ca protecție antitetanos
  • Vaccinul TDP administrat o dată în locul vaccinului TD, ca protecție pentru tetanos și difterie, plus pertussis (tuse convulsivă) și în fiecare perioadă de sarcină pentru femei
  • Alte vaccinuri de care ai nevoie ca adult se stabilesc în funcție de diverși factori, cum ar fi vârsta, stilul de viață, jobul, starea de sănătate și vaccinările anterioare. Printre vaccinurile de care ai nevoie se pot număra cele care te protejează de: zona zoster, papilomavirusul uman (care poate provoca anumite tipuri de cancer), boala pneumococică,boala meningococică, hepatita de tip A și B, varicela (vărsatul-de-vânt), rujeola, oreionul și rubeola.

Adulții cu boli cronice reprezintă o grupă cu risc ridicat pentru dezvoltarea unor complicații, printre care îmbolnăvirea pe o perioadă mai mare de timp, spitalizarea și chiar decesul din cauza unor boli ce ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. Vezi schema de vaccinuri recomandate şi stai de vorbă cu medicul tău ca să te asiguri că ești la zi cu vaccinurile care îți sunt recomandate.

Bolile de inimă

Persoanele care suferă de boli de inimă sau au făcut un atac vascular intră în grupa cu risc ridicat pentru complicații medicale grave din cauza gripei, inclusiv agravarea bolilor de inimă actuale. Pentru bolnavii cardiaci, riscul de a fi spitalizat în caz de gripă este de trei ori mai mare decât pentru persoanele care nu suferă de boli cardiace.

Se recomandă bolnavilor cardiaci să facă un vaccin antigripal anual. Tot ei ar trebui să-și facă și vaccinul pneumococic, o dată ca adult înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani și apoi alte două doze pentru rapel, la 65 de ani sau mai târziu.

Bolile de plămâni

Persoanele care suferă de astm, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau alte boli care afectează plămânii sunt într-o grupă cu risc ridicat de a dezvolta complicații din cauza gripei, chiar dacă boala este într-o formă ușoară, iar simptomele sunt ținute sub control. Pentru că persoanele suferind de astm și BPOC au căile respiratorii mai sensibile, inflamațiile provocate de gripă pot să declanșeze astmul sau să agraveze simptomele de astm și BPOC existente. Bolnavii cu astm, BPOC și alte probleme pulmonare riscă mult mai mult să facă pneumonie și alte boli respiratorii după ce se îmbolnăvesc de gripă, decât cei care nu au astfel de probleme.

CDC le recomandă bolnavilor cu astm, BPOC și alte probleme pulmonare să facă un vaccin antigripal anual. De asemenea, dacă ai probleme pulmonare, e recomandat să faci și vaccinuri pneumococice — o dată ca adult înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani și apoi alte două doze pentru rapel, la 65 de ani sau mai târziu. Medicul tău îți poate recomanda și alte vaccinuri, în funcție de stilul tău de viață, frecvența cu care călătorești și alți factori. Pentru mai multe informații, vezi schema de vaccinare pentru adulți .

Diabetul

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 sau 2 sunt o grupă cu risc ridicat de infectare cu virusul hepatitei B. Hepatita B se răspândește prin glucometre, testere sau alte echipamente medicale, cum ar fi stilourile pentru măsurarea glicemiei, folosite în comun de persoane care suferă de diabet. În plus, diabetul de tip 1 sau 2 slăbește capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu gripa. Persoanele care suferă de diabet, chiar dacă gestionează corect diverse aspecte ale bolii, riscă mai mult decât non-diabeticii să dezvolte complicații din cauza gripei, ca de pildă pneumonia, care poate necesita spitalizarea bolnavului.

Este recomandat diabeticilor să își facă vaccinul pneumococic, o dată ca adult, înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, și apoi alte două doze pentru rapel, la 65 de ani sau mai târziu. În plus, recomandările includ un vaccin antigripal anual, și o serie de vaccinări contra hepatitei B pentru persoanele din grupa de vârstă 19-59 de ani. Diabeticilor cu vârsta peste 60 de ani li se recomandă să discute cu medicul lor, pentru a vedea dacă e cazul să-și facă vaccinul contra hepatitei B.

Sursa: http://www.cdc.gov/features/vaccineschronicconditions/

 

Bolnavi cronici