10 motive ca să te vaccinezi

10 motive ca să te vaccinezi

Știai că și adulții trebuie să se vaccineze? Dacă nu știai, nu ești singurul (singura). Mulți adulți nu știu că există și vaccinuri recomandate pentru ei – și ca urmare nu beneficiază de protecția disponibilă împotriva mai multor boli grave.

Discută cu medicul tău ca să te asiguri că ești la curent cu vaccinurile potrivite pentru tine.

Există multe motive ca să te vaccinezi. Vezi mai jos doar zece dintre ele.

  1. Riști să faci o boală gravă, care ar putea fi prevenită prin vaccinare. Multe dintre aceste boli (cum ar fi gripa sau tusea convulsivă) sunt foarte răspândite și se pot transmite cu ușurință.

 

  1. E posibil să fii în situație de risc sporit pentru complicații ale unor boli, dacă suferi de o boală cronică sau ai un sistem imunitar slăbit. Adulții cu boli cronice precum bolile de inimă, diabetul sau bolile pulmonare, ca și cei cu un sistem imunitar slăbit, riscă într-o măsură mai mare să facă forme grave sau complicații ale unor boli ce ar putea fi prevenite prin vaccinare. Printre aceste complicații se numără suferințele de durată, internarea în spital și chiar decesul.

 

  1. Poți reduce riscul de a transmite o boală gravă celor dragi. Cele mai multe boli ce pot fi prevenite prin vaccinare sunt contagioase, ca de pildă gripa, meningita sau tusea convulsivă. Dacă îți faci vaccinurile recomandate, reduci riscul de îmbolnăvire nu numai pentru tine, ci și pentru alte persoane.

 

  1. Vaccinându-te, îi poți proteja și pe cei care nu se pot vaccina. Există situații medicale în care anumite persoane (femei însărcinate, bolnavi de cancer care fac tratament) nu se pot vaccina, dar sunt foarte vulnerabile în fața bolilor. Dacă te vaccinezi, le poți proteja de boală și pe ele. De exemplu, nou-născuții care sunt prea mici ca să fie vaccinați de tuse convulsivă reprezintă și grupa de vârstă cu cel mai mare risc de a contracta forme grave ale acestei boli. În cazurile unde sursa este cunoscută, 4 din 5 bebeluși s-au molipsit de la cineva din casă: un părinte, o soră sau un frate, un bunic/bunică sau o bonă.

 

  1. Nu ai timp să te îmbolnăvești. Ai prea multe responsabilități ca să te îmbolnăvești, există oameni care contează pe tine la serviciu și acasă. Vaccinurile te ajută să-ți păstrezi sănătatea și să nu-ți pierzi timpul fiind reţinut în pat.

 

  1. Nu vrei să pierzi lucruri importante pentru tine. Nu mai poți să-ți petreci timpul cu familia și prietenii, nu mai ai cum să te ocupi de hobby-urile tale sau de alte activități plăcute dacă te îmbolnăvești. Vaccinurile te ajută să-ți păstrezi sănătatea și să te bucuri din plin de lucrurile care îți plac.

 

  1. Nu vrei să intri la cheltuieli fiindcă te-ai îmbolnăvit! Adulții care se îmbolnăvesc de o boală ce ar fi putut fi prevenită prin vaccinare trebuie să suporte costurile pentru consultații medicale, tratamente, absențe de la locul de muncă, angajarea unor persoane care să aibă grijă de copii etc.

 

  1. Îți place să călătorești – sau trebuie să călătorești în interes de serviciu? Călătoriile reprezintă ocazii minunate de a vedea lumea, dar și situații în care riști să contractezi anumite boli. Asigură-te că te întorci acasă din călătorii doar cu amintiri frumoase, nu și cu boli! Dacă trebuie să călătorești în străinătate, e posibil să ai nevoie de anumite vaccinuri speciale. Vezi secțiunea

 

  1. Îți dorești să te bucuri de liniștea sufletească asigurată de ideea că îți aperi sănătatea. Uneori, oamenii se vaccinează abia după ce află că în comunitatea lor a izbucnit o epidemie de tuse convulsivă sau gripă. Momentul potrivit pentru vaccinare este însă înainte de izbucnirea unei asemenea epidemii. E important să fii mereu la zi cu vaccinările, fiindcă nimeni nu poate prezice ce boli urmează să apară.

 

  1. N-ai de ce să suferi dacă boala respectivă se poate preveni! Nimănui nu-i place să fie bolnav. Există peste 12 boli de care te poți proteja printr-o simplă vaccinare. Vaccinurile pentru adulți sunt disponibile în cabinete medicale, farmacii și chiar anumite locuri de muncă.

studiu-nhis-1

 

 

Sursa: http://www.cdc.gov/features/adultvaccinations/

Adulţi tineri