Vaccinuri recomandate pentru personalul din domeniul sănătății

Vaccinuri recomandate pentru personalul din domeniul sănătății

Cei care lucrează în domeniul sănătății riscă să se expună unor boli grave, uneori chiar mortale. Dacă lucrezi direct cu pacienții sau ai contact cu un material care ar putea răspândi o infecție, trebuie să faci vaccinurile corespunzătoare, ca să reduci astfel riscul de a te molipsi de o boală prevenibilă prin vaccinare . Protejează-te pe tine, protejează-ți pacienții și întreaga familie! Asigură-te că ești la zi cu toate vaccinările recomandate!

Lucrătorii din domeniul sănătății pot fi medici, asistente medicale, personal medical din serviciile de urgență sau de stomatologie, dar și studenți la Medicină sau persoane care se pregătesc să devină asistenți medicali/asistente medicale, farmaciști, voluntari și personal administrativ care lucrează în spitale.

Vaccinuri Recomandări pe scurt
Hepatita B Dacă nu ai documente care să ateste că ai făcut o serie completă de vaccinări anti-hepatită B sau dacă nu ai o analiză de sânge recentă care să arate că ești imun(ă) la hepatita B (adică nicio dovadă serologică a imunității sau o dovadă a unei vaccinări anterioare) atunci ar trebui:

●      Să faci seria de 3 doze de vaccin (prima doză acum, a doua peste 1 lună, a treia la aproximativ 5 luni după a doua doză).

●      Să faci un test serologic anti-HB la 1–2 luni după doza nr. 3.

Gripa Să faci câte 1 doză de vaccin anti-gripal în fiecare an.
ROR (Rujeolă, oreion, rubeolă) Dacă te-ai născut în 1957 sau după acest an și nu ți-ai făcut vaccinul ROR, sau dacă nu ai nicio analiză de sânge recentă care să arate că ești imun(ă) la rujeolă sau oreion (adică nicio dovadă serologică de imunitate sau o dovadă a unei vaccinări anterioare), ar trebui să-ți faci 2 doze de vaccin ROR (1 doză acum și a doua doză după cel puțin 28 de zile).

Dacă te-ai născut în 1957 sau după acest an și nu ți-ai făcut vaccinul ROR, sau dacă nu ai nicio analiză de sânge recentă care să arate că ești imun(ă) la rubeolă, se recomandă doar 1 doză de vaccin ROR. În final, e posibil să ajungi totuși să faci 2 doze, deoarece componenta anti-rubeolă se află în vaccinul combinat, administrat împotriva rujeolei și oreionului.

Pentru lucrătorii din domeniul sănătății născuți înainte de anul 1957, vezi Recomandările ACIP pentru vaccinul ROR.

Varicela (vărsatul-de-vânt) Dacă nu te-ai îmbolnăvit de varicelă (vărsat-de-vânt), dacă nu ți-ai făcut vaccinul anti-varicelă sau dacă nu ai o analiză de sânge recentă care să arate că ești imun(ă) la varicelă (adică nicio dovadă serologică de imunitate sau o dovadă a unei vaccinări anterioare), ar trebui să-ți faci 2 doze de vaccin anti-varicelă, între care să existe un interval de 4 săptămâni.
DTP (Difterie, Tetanos, Pertussis) Dacă nu ai făcut până acum vaccinul DTP, administrează-ți imediat o doză unică de DTP, cât mai curând (indiferent când ai primit o doză anterioară de Td).

Asigură-te că faci doze de rapel cu vaccinul Td la fiecare 10 ani după această vaccinare.

Femeile care lucrează în domeniul sănătății și rămân însărcinate trebuie să primească o doză de TDPa în timpul fiecărei sarcini.

Meningo-cocic Persoanele care sunt expuse cu regularitate unor tulpini izolate de N. meningitidis ar trebui să-și facă o doză de vaccin meningococic.

Sursa: http://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/hcw.html

Pentru medici