Rujeola

Rujeola

Ce este rujeola?

Rujeola este o boală respiratorie provocată de un virus. Debutează cu febră, secreții nazale, tuse, ochi înroșiți și durere de gât, apoi apare o erupție care se răspândește pe tot corpul. Boala poate provoca diverse complicații, cum ar fi infecții ale urechii, diaree, pneumonie, afectarea creierului și chiar moartea.

Virusul rujeolic trăiește în mucusul din nasul și gâtul persoanelor infectate. Este un virus foarte contagios și se răspândește în aer prin tuse și strănut. În plus, virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aerul din spațiul în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat. Dacă alte persoane respiră acest aer contaminat sau ating suprafețe infectate cu virusul rujeolic, apoi își ating ochii, nasul sau gura, se pot infecta, la rândul lor.

Cine se îmbolnăvește de rujeolă?

Orice persoană care nu este imună – fie datorită unei infecții anterioare cu rujeolă, fie datorită vaccinării – poate să se îmbolnăvească de rujeolă. Majoritatea persoanelor care fac această boală în Statele Unite nu au primit vaccinul anti-rujeolic.

În 2000, Statele Unite au declarat că rujeola a fost eliminată din această țară. Rujeola rămâne însă o boală răspândită în toată lumea, inclusiv în Europa, Asia, zona Pacificului și Africa. În fiecare an, călătorii cu rujeolă continuă să aducă și în Statele Unite boala, care se poate răspândi când ajunge într-o comunitate unde trăiesc grupuri de persoane nevaccinate.

Sursa: http://www.vaccines.gov/diseases/measles/index.html#

Boli prevenibile