Poliomielita

Poliomielita

Ce este poliomielita?

Poliomielita (polio) este o boală infecțioasă, extrem de contagioasă, provocată de un virus care invadează sistemul nervos.  Cel mai frecvent se răspândește prin contactul cu fecalele unei persoane infectate, dar poate fi transmisă și prin secreții orale/nazale (cum ar fi saliva).

Mai puțin de 1% din cazurile de poliomielită se soldează cu paralizia permanentă a membrelor (de obicei, picioarele). Dintre persoanele paralizate, între 5 și 10% mor când paralizia atacă și mușchii aparatului respirator. Paralizia poate provoca dizabilități permanente și chiar moartea bolnavului.

Cine se îmbolnăvește de poliomielită?

Poliomielita poate ataca persoanele de orice vârstă. În Statele Unite nu s-au mai înregistrat cazuri de poliomielită din anul 1979, dar poliovirusul încă există în câteva țări din Asia și Africa. Informații actuale despre circulația tulpinilor de poliovirus sunt disponibile pe website-ul: http://www.polioeradication.org/Dataandmonitoring/Poliothisweek.aspx

De la sfârșitul anilor 1940 până la începutul anilor 1950, poliomielita a făcut peste 35 000 de victime pe an numai în Statele Unite, fiind una dintre cele mai temute boli ale secolului 20. Însă datorită vaccinului anti-polio, personalului medical devotat și părinților care își vaccinează copiii la timp, poliomielita a fost eliminată din SUA de mai bine de 30 de ani.

Menținerea ratelor de succes ale eforturilor de vaccinare din SUA este esențială, fiindcă boala încă există în anumite zone ale lumii. Persoanele cu cel mai ridicat risc de îmbolnăvire sunt cele care nu și-au făcut niciodată vaccinul anti-polio sau care nu au primit toate dozele de vaccin recomandate, precum și cele care călătoresc în zone unde poliomielita încă este frecvent întâlnită.

Până la  95% din persoanele infectate cu poliovirusul nu prezintă simptome. Aproximativ 4-8% din persoanele infectate prezintă simptome minore, cum ar fi:

  • Febră
  • Oboseală
  • Greață
  • Dureri de cap
  • Simptome asemănătoare gripei
  • Senzație de mobilitate limitată (redoare) la nivelul cefei și spatelui
  • Dureri ale membrelor, o problemă care adesea se rezolvă complet

Cum se poate preveni poliomielita?

Vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură preventivă împotriva poliomielitei. Discută cu medicul tău ca să afli dacă ești la zi cu vaccinarea anti-polio. De asemenea, poți să accesezi lista Centrelor Internaționale de Vaccinare și să discuți cu epidemiologii acestora, care îți vor confirma dacă ai nevoie de o doză de rapel înainte de a călători într-o anumită regiune. Verifică harta interactivă cu recomandări pentru vaccinuri, în funcție de destinația ta. Dacă pleci în călătorie cu copiii, asigură-te mai întâi că și aceștia sunt la zi cu vaccinările recomandate în Programul Național de Vaccinare.

Surse:

[1] Ministerul Sanatatii, Directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Adresa nr 20802/27.03.2015 privind Programul National de Vaccinare

[2] Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (13 ed) Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S. Public Health Foundation 2015

Boli prevenibile