Hepatita B

Hepatita B

Ce este hepatita B?

Hepatita B este o boală gravă, provocată de virusul hepatitic B (VHB). Infecția se produce prin contactul unei porțiuni lezate de piele sau țesut cu sânge sau alte fluide contaminate din organismul unei persoane deja infectate. VHB se transmite prin sex neprotejat, transfuzii cu sânge contaminat sau produse sanguine contaminate, dar și prin folosirea unor ace/seringi contaminate. Și alte proceduri care implică perforarea pielii, cum ar fi acupunctura, piercing-ul și tatuajele prezintă riscul de transmitere a infecției cu VHB.

Cele mai multe cazuri de infectare cu hepatita B sunt asimptomatice sau prezintă doar simptome ușoare, care pot trece nerecunoscute ca atare. Formele simptomatice ale bolii se caracterizează prin lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri articulare și, în anumite cazuri, prezența icterului.

Cine se îmbolnăvește de hepatită B?

Deși hepatita B este prezentă în toată lumea, nivelul riscurilor de infectare diferă de la o zonă la alta. Țările dezvoltate din America de Nord, Europa de Nord și de Vest, precum și Australia și Noua Zeelandă prezintă cel mai scăzut risc de infectare cu virusul hepatitei B.

Cum se poate preveni hepatita B?

Vaccinarea este considerată cea mai eficientă măsură preventivă împotriva hepatitei B. În plus, celor care călătoresc în străinătate li se recomandă să evite anumiți factori de risc care cresc probabilitatea infectării.

Sursa:

WHO. International & Travel Health 2012

Boli prevenibile